demoate.nl
Landgoed Hackfort

Landgoed Hackfort

IMG_8354
IMG_8319
IMG_8327
IMG_8340
IMG_8335
IMG_8343
IMG_8336
IMG_8339
IMG_8359
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Landgoed Hackfort werd in 1970 geschonken aan Vereniging tot Behoud Natuurmonumenten. De schenking kwam voort uit het testament van de laatste baron Arend Westerholt en haar zussen.

Het landgoed kent een rijke historie. De eerste vermelding stamt uit de 14e eeuw. Het is één van de best bewaarde landgoederen in Oost-Nederland. En wat er aan landschapselementen door ruilverkavelingen ten behoeve van de landbouw na de Tweede Wereldoorlog is verdwenen, bracht Natuurmonumenten weer terug.

Kenmerkend voor het landgoed is de Hackfortsche beek, het kasteel, het kleinschalige coulissenlandschap met karakteristieke boerderijen en het in Nederland unieke lanenstelsel. De twee lanen staan niet loodrecht op elkaar.

Doordat het gebied haar kleinschalige karakter heeft weten te behouden, kent het landgoed een hoge biodiversieit. Naast groot wild als reeën, vossen en dassen komen er veel vogels, vlinders en planten voor. Door de verschillende wandelroutes op het landgoed kan die natuurlijke rijkdom worden ervaren. In het najaar van 2008 is bijvoorbeeld een oud kerkenpad van het landgoed naar het dorp Vorden in ere hersteld. De route loopt op 100 meter van De Moate.